lørdag, august 12, 2006

Om ord og ansvar

På barneskolen lærte jeg om verb, adverb, futurum, onomatopoetikon, objekt og mange andre ting jeg ikke husker navnet på. Det var meningsløst da, og i motsetning til mange av de andre tingene som føltes meningsløst å lære da, har det ikke fått mening med årene. I går oppdaget jeg imidlertid at noe av det vi lærte gir ganske viktige forskjeller i en setning. Husker selvfølgelig ikke hva det heter.. det er noe med aktiv og passiv eller noe.. kanskje. tror eksempelet var "porten åpnet seg" vs "porten ble åpnet". Det betyr jo bare at porten var steng men nu er åpen (det skulle ikke bli på andakt heller det her, men.. ), men for portens del er det en dramatisk forskjell; åpnet den seg selv, eller var den bare utsatt for noe som noen andre gjorde?

I vår kultur er det veldig vanlig med såkalt situasjonell attribusjon (jeppp, er ikke 1/3 vernepleier for ingenting), altså årsaksforklaring utfra situasjon når det gjelder oss selv, når det gjelder andre, bruker vi personlig attribusjon. Dette gir seg utslag i hvordan vi snakker: "den steinen lå akkurat der jeg skulle kjøre" - "han kjørte akkurat der den steinen lå".

Å formulere seg slik om det som har hendt oss selv er skjult ansvarsfraskrivelse! Da jeg for noen dager siden spurte en jeg jobber sammen med om han hadde noe familie, svarte han "jeg blei skilt for noen år siden, jeg". Han blei skilt.. Det høres nesten ut som om det var bre uflaks. Kjære venner, la oss innrømme det:

Jeg blei skilt for noen år siden - jeg skilte meg for noen år siden
(Skilsmisse er en veldig vanskelig sak, men det er (nesten) alltid to om det)
Jeg fikk ikke gjort det - jeg har ikke gjort det
Godteriskåla blei tom - jeg (vi) spiste alt godteriet
Vannet i dusjen blei kaldt - jeg brukte opp det siste varmtvannet
Bilen sto oppå katta - jeg parkerte bilen oppå katta
Jeg og hun har en krangel - jeg og hun krangler

Ja.. du tar poenget.

4 kommentarer:

Ina Elise sa...

Bra, bra. *klappe*
Særlig den med oppå katta.

Heidi sa...

Hvor ofte parkerer du på katta?

Ella sa...

Har ikke skjedd ennå. Men jeg kan huske at det skjedde med bilen til foreldrene til ei venninne av meg... ;P

moerv_ sa...

Ella min!
du er så bra!
hurra for deg:-D
gooooklemmm