onsdag, mars 18, 2009

Menneskerettigheter på billigsalg?

Hvis man ser litt opp fra dataskjermen, bort fra kjøleskapet fult av mat og fra tv3, vil man oppdage at verden er i en uhyggelig tilstand.

1,2 mrd mennesker mangler noe så grunnleggende som rent drikkevann. Hver dag står millioner av mødre opp og tar et valg; jeg kan gi barnet mitt det vannet jeg har, og det vil dø av sykdom. Eller jeg kan la vær og det vil dø av tørst.

Millioner av mennesker. MILLIONER. Er du klar over hvor mange det er? Det er MANGE mennesker! Millioner av mennesker vet ikke hvor mye mat de har i morgen. Noen av dem lurer på om de vil dø av sult. Mange av dem gjør det.

Gatebarn i Sør-Amerika spiser hundebæsj for å overleve.

Den reelle konflikten i verden går mellom de som lever hver dag som en kamp for sin egen og sine barns overlevelse, og de som bekymrer seg mest for at parkeringsplassen er for liten for den nye bilen. Her står det en kjempe interessekonflikt, der vi i vår del av verden gjerne kunne tenke oss at disse millionene. Milliardene. At de fortsatt kunne være råvareprodusenter og sørge for at vi får et noenlunde behagelig liv.

Det er der konflikten står i verden i dag. Det er de menneskene som er undertrykte, fremmedgjorte og redskaper for andres velvære.

Da er det trist at partiet SV, som tradisjonelt har stått samme med KrF i kampen for at de aller aller fattigste skal få noen smuler fra det norske regjeringsbordet, henger seg opp i de gamle sosialist-tankene om at konflikten i verden står mellom eiere av produksjonsmidler og arbeidere. For det kan umulig ha vært noe annet enn dette forvridde verdensbildet som ligger til grunn når de i landsstyrets forslag til partiprogram sier:

----------------- Streikeretten er en grunnleggende menneskerett---------------

Hva med å få på plass noen brønner i Afrika først?

Ingen kommentarer: