fredag, november 17, 2006

Mig? Skal jeg arbejde?

En god venninne av meg hadde en t-skjorte med denne teksten på barneskolen. Jeg syntes vel ikke den var av det allers morsomte slaget akkurat da, men husker den fordi teksten var dansk. For meg var det bare rar rettskriving.

Jeg kom på den t-skjorten nå, etter å ha sett hotel Rwanda. Det er mange scener i den filmen som kommer til å sitte godt, men èn bedre enn andre. Du tenker kanskje at det er en svært blodig eller overveldende scene jeg snakker om; men det er bare en kort dialog. Hovedpersonen, som setter sitt eget og familiens liv i fare for å redde over 1200 mennesker fra døden i massakrene, sier til sine folk: "jeg skulle bare ønske det var mer jeg kunne gjøre". Det mine venner er et sitat med verdighet. Det er en setning det ikke er forunt mange å kunne si uten hykkleri. Det er et ønske jeg vet med meg selv at det ville være løgnaktig av meg å ha.

Denne mannen kunne komme med dette ønsket. Denne mannen hadde allerede gjort alt han kunne, og brukte sin rett til å ønske at han hadde mer å gi, mer å ofre,flere ressurser, noe mer han kunne gjort.

Om sant skal sies kjenner jeg få, om ingen, som med handa på hjertet kan si at de virkelig har dette ønsket.

For oss å ønske at det var mer vi kunne gjøre, mine venner, er som å ønske seg påfyll i en full kopp. Sannheten er at vi skulle ønske det var mer vi kunne gjøre uten at det kostet oss noe. Sannheten er at vi skulle ønske vi slapp å se på.

Akkurat som resten av verden noen makabre uker våren 1994.

5 kommentarer:

Ina Elise sa...

Amen

Vil anbefale ALLE (over 15 år) å se Hotel Rwanda.

Catti sa...

eg må innrømma ein ting.....


eg sovnet under filmen..

Ella sa...

Catti, du er en kald ufølsom, apatisk jente

Ella sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
maud sa...

Knakende god film denne Rwanda, blant de bedre som har dukket opp de siste årene.
En noe tilsvarende scene sitter igjen fra Schindlers liste, helt mot slutten hvor Schindler-duden som også hadde gjort alt han kunne og ført seg selv i ruin knekker sammen i gråt mens han babler rabiat om at han kanskje kunne reddet flere om bare...

Ja. Noe i samme duren. Men Rwanda gruser Schindler som film, tycker jag.