mandag, juli 30, 2007

Verdens verste beste skole

"Verdens beste skole" sier Jens.

JESS! Sier folket. Det vil vi ha! Selvfølgelig vil vi ha verdens beste skole. Ingen vil ha en dårlig skole, og ennå færre vil være bekjent av at Norge, universets verdensmester, ikke skal ha en skole som kan gå rakrygget ut av en sammenligning med hvilken skole som helst.

Vi har imidlertid et stort problem. Når har vi verdens beste skole? Hva skal vi måle for å vite når vi har kommet dit? Og hvilke mål skal vi sikte på for å forsikre oss om at vi er på rett veg? Her er Stoltenberg og jeg dypt uenige.

I helgens Dagens Næringsliv skrev Norges statsminister hva han mener med verdens beste skole, og hva som må til for at vi skal komme dit: "likevel ser vi at skolen ikke strekker til på to av de viktigste områdene: kunnskapsproduksjon og sosial utjevning". Som løsning på dette problemet presenterer han sin eminente løsning: "heldagsskolen".

Det er i og for seg ikke overraskende. Når sosialistene ser noe de mener ikke fungerer (dvs, noe som gjør at folk ikke er helt like), så er den naturlige løsningen at staten skal ta over den oppgaven de mener familien og enkeltmenneskene ikke klarer å løse. Å gi et tilbud til de som ønsker det og så la folk velge er uaktuelt, det kunne jo føre til at folk valgte noe annet enn det politikerne mener de burde ha gjort. Ønsket om heldagsskole viser at for regjeringen er det viktigere at alle elever kommer ut som en gjennomsnittselev enn at de blir rustet til å møte samfunnet som enkeltmennesker med tro på seg selv og sine evner.

Heldagsskolen er å frata foreldre retten til å oppdra sine egne barn, og barna retten på å være sammen med, og bli oppdratt av foreldrene sine. Å ta fra barn, ungdom og foreldre retten til å velge selv er et dypt inngrep, og det er uakseptabelt å legge bevisbyrden på foreldrene.

5 kommentarer:

Sigrid sa...

Personlig er jeg veldig opptatt av denne rare tankegangen til sosialistene: heldagsskole vs. sekstimersdagen.

Hvis elevene skal ha skole hele dagen mens lærerne bare skal jobbe seks timer blir lærere skiftarbeidere. Og hva skal vi si til barna? "Nå må du jobbe godt og være flink, vennen min, så skal du få slappe av og jobbe mindre når du blir voksen"?
Jeg ser ikke logikken. I det hele tatt.

Anonym sa...

ella, jeg blir litt mer glad i deg når jeg leser sånne ting... Det gjør at jeg øyner et lite lys i enden av en lang, lang tunnel...... Jeg går ikke på skolen, men jeg betaler skatt for at den skal være der. Og jeg liker ikke folk som vil frata folk individualiteten fordi de ikke skjønner poenget med at vi er skapt forskjellig... Det er jo det som gjør alt så gøy. Hvis alle var like gjennomsnittlige, mister vi alle galningene. Jeg ville savnet dem. De gjør livet godt.

Elisabeth N.J sa...

Helt enig! Timetallet er nok ikke problemet nei. Skulle ønske det kunne stilles høyere krav til alle i norsk skole, altså at det forventes noe konkret av kunnskap og framgang. Det jeg husker best fra barneskolen er lærerinna mi som sa "pass på dæ sjøl" til alle som forsøkte å hjelpe andre etc.

Jeg trodde ikke du leste Dagens Næringsliv!!?! Men det er jo flott =)

Ella sa...

Anonym: det er jo trist å ha en ukjent person som blir mer og mer glad i meg. Hvem er du?

Elisabeth: DN er en av norges to beste aviser. Den leser jeg både inni og mellom. Spesielt på sommeren, da jeg jobber med å trykke den og har fri tilgang :)

Lina Tislevold sa...

Det rare er at så mange syntes heldagsskole er en god ide! At det er lettvint for foreldrene skjønner jeg jo, men stakkars barn! Alternativet er vel da å ha en 5timers lekeøkt midt på dagen - kansje forslaget er i tråd med sosialistenes ønske? At barnas eneste fritid skal tilbringes sammen med de andre statsbarna sånn at alle blir like.