fredag, august 14, 2009

Ord og verdighet

Har både Arbeiderpartiet ved Signe Øyen og Høyre ved Erna Solberg avslørt et menneskesyn jeg håper de ikke er stolte av, eller var det hele en glipp? Ord er ikke alltid så lett.

Det er valgkamp og rikspolitikerne snakker. Og snakker. Og snakker. Enhver som snakker må veie sine ord, og noen gjør det til og med med omhu. Ofte ligger det mer i ordene enn man kan høre med det første. Noen ganger ligger det mer mellom ordene enn i dem. Hva er det som gjør at noen politikere velger andre ord enn andre?

Ordvalget ser noe om verdier, holdninger og engasjement. Det er når politikere snakker om hvorfor de vil noe at de avslører seg. Når retorikk og glatte ord forsvinner, og de gløtter på gardinene så får et glimt av årsaken til at de mener, stemmer og snakker som de gjør.

Derfor er det trist når Erna Solberg i dag twittrer: ”de eldste fortjener det beste”.

Jaja, det kan godt hende at Solberg kjenner mange eldre som fortjener det beste. Det gjør jeg og. Men hva så? For KrF handler eldreomsorg om at alle mennesker skal ha et verdig liv fra unnfangelse til naturlig død. Det handler om en unik verdi som hvert menneske har, uavhengig av hva man har gjort seg fortjent til.

Arbeiderpartiets Signe Øyen gjorde noe lignende da hun for noen mnd siden uttalte seg i forbindelse med en dokumentar om norske soldater som har vært på internasjonale oppdrag for NATO. De kom hjem og opplevde at ingen stilte opp da de kom hjem og ettervirkningene av å være soldat i krig meldte seg i form av alvorlig depresjon og angst. Da meldte Øyen at disse soldatene hadde kjempet for Norge og da skulle de ikke ha det sånn. Men Øyen, må man ha tjent den norske stat i krig for å ikke skulle ha det sånn?

Med denne tankegangen vil det være noen som ikke har gjort seg fortjent til velferdsgoder. Noen som har konsumert mer enn de har produsert. Menneskeliv som ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomme. Mennesker som har gjort ting de ikke er stolte av, eller som til og med er stolte av det, har ingen plass i det samfunnet som disse to politikerne tegner.

For KrF handler psykisk helsevern og eldreomsorg om omsorg for medmennesker. For alle medmennesker. Også de som ikke har vært i krigen, og som ikke har kjempet med annet enn sin egen sykdom eller alderdom.

Jeg håper begge de to utsagnene var en glipp, men frykter at det ikke var det.

4 kommentarer:

Heidi sa...

Det er trist at noen tydligvis mener at en må gjøre seg fortjent til å ha det bra...

Kjetil sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Denying_the_antecedent :)

Jeg vet det er valg på gang, men her tror jeg nok begge to bare snakket om spesifikke grupper uten at hvordan all verden bør være var så relevant...

Kjetil sa...

Fillern. Prøver den linken en gang til. Sånn.

Anonym sa...

I will not acquiesce in on it. I think warm-hearted post. Specially the designation attracted me to read the sound story.