onsdag, november 12, 2008

Hva skjer med verden

Da jeg kom hjem etter overnatting på Stortorvet i dag tidlig og skrudde på TVen møtte møtte jeg en provoserende nyhet. En onkel har seksuelt misbrukt sin niese helt siden hun var 5-6 år gammel. Jenta er i dag 15 år. Hun har altså levd med disse overgrepene i 10 år. I 10 av sine 15 år har jenta vært utsatt for en av de aller verste krenkelser et menneske kan utsettes for.

Strafferammen for dette er det samme som drap, 21 år. Men ettersom onkelen innrømmet forholdet (!) kunne han slippe unna med ett år i fengsel. Nå har akkurat dommen kommet og onkelen til jenta skal sitte inne i 4 år. Hva er det for disse overgrepene?

Straffen fra samfunnet skal og kan aldri bli en ren hevn på den som har brutt samfunnets normer. Men det er en et anerkjent krav at straffen skal stå i forhold til ugjerningen. Straffens størrelse speiler hvor alvorlig samfunnet mener gjerningen er. Hva forteller vi denne jenta som er levd med overgrep av verste sort i 10 år, når det i det hele tatt er aktuelt å snakke om at han kanskje slipper unna med ett år?

Dette viser så alt alt for tydelig at selv med det fokuset som har vært i mange år så gir ikke seksuelle overgrep lange nok straffer i Norge.

2 kommentarer:

Filip Rygg sa...

enig!! En viktig sak frem mot stortingsvalget1

Helge Rege Gårdsvoll sa...

Tenk bare den belastningen det er for offer å stå frem med slike saker, og med voldtekssaker. Og så ender det opp med henleggelse i mange tilfeller, og som i denne saken med latterlig lave straffer..

Det er viktig å snakke om straffenivået, men vi må ikke glemme politiet. De må få en skikkelig styrkning slik at befolkningen igjen føler seg sikre her til lands. Litt av grunnen til den lave straffen i denne saken var at etterforskningen tok lang tid.